Luați comprimate antihistaminice pentru alergii numai când credeți că aveți nevoie de ele

Unele sunt construite pentru casă și pot purifica o întreagă cameră, în timp ce purificatoarele personale de aer pot fi portabile sau purtate. Purificatoarele de aer de acasă funcționează în general prin aspirarea aerului contaminat și trecerea acestuia printr-o serie de filtre sau alte tehnologii de curățare care îndepărtează particulele poluante și alergenii din aer și apoi eliberează aerul purificat înapoi în spațiu. Metodele specifice utilizate pentru curățarea aerului pot varia, dar adesea includ o combinație dintre următoarele:

 • Filtrarea fizică. Aceasta implică prinderea particulelor, cum ar fi praful și polenul, pe un material filtrant. Filtrul acționează ca o barieră, împiedicând eliberarea particulelor înapoi în aer.
 • Adsorbţie. Adsorbția folosește un filtru special realizat dintr-un material (cum ar fi filtrele cu cărbune activ) care atrage și reține particulele și gazele pentru a capta poluanții precum compușii organici volatili (COV) și mirosurile. Filtrele cu cărbune activ pot transforma monoxidul de carbon în dioxid de carbon mai puțin dăunător.
 • Atractie electrostatica. Purificatoarele de aer electrostatice creează o încărcare în jurul particulelor folosind o placă încărcată electric sau alte componente. Acest proces, numit ionizare, produce particule încărcate, numite ioni, care se atașează de particulele din aer. Acestea funcționează pentru praf, polen și păr de animale de companie, prinzându-le într-un filtru.
 • Oxidarea fotocatalitică. Acest proces folosește lumina pentru a descompune poluanții precum COV în substanțe inofensive.

Sunt eficiente purificatoarele de aer portabile?

Purificatoarele de aer purtabile, cunoscute și sub denumirea de purificatoare personale de aer, sunt dispozitive purtate la gât sau atașate la un rucsac sau o poșetă.

Eficacitatea purificatoarelor de aer portabile este un subiect de dezbatere științifică continuă. De exemplu, un studiu din 2020 a constatat că un purificator de aer portabil cu un filtru HEPA și un filtru de cărbune activat a redus expunerea la dioxid de azot (NO2) și particule fine (PM2,5). Cu toate acestea, participanții nu au observat o îmbunătățire a sănătății pulmonare, așa că nu este clar dacă purificatoarele de aer portabile conferă beneficii reale pentru sănătate, chiar dacă sunt eficiente în reducerea poluanților din aer.

Eficacitatea purificatoarelor de aer portabile poate depinde de mai mulți factori, inclusiv de designul și calitatea dispozitivului, tipul de filtru utilizat și nivelul de poluare a aerului.

Ce filtrează purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer pot filtra o gamă largă de contaminanți, inclusiv:

 • Substanță în suspensie. Acestea includ particule de praf, polen, alergeni de animale din aer (cum ar fi părul de animale de companie) și spori de mucegai care pot provoca alergii sau pot declanșa simptome de astm.
 • Compuși organici volatili (COV). Acestea sunt gaze emise de produse precum vopselele, detergenții de uz casnic (în special dezinfectanții) și mobilierul.
 • Bacterii și viruși. Purificatoarele de aer pot ajuta la reducerea numărului de microorganisme dăunătoare din aer care provoacă infecții.
 • Fum de tigara. Purificatoarele de aer funcționează pentru particulele de fum reducând mirosul și consecințele negative asupra sănătății ale fumatului de mâna a doua și a treia.
 • Aburi chimici. Purificatoarele de aer pot elimina vaporii din substanțele chimice de uz casnic și din alte surse care pot fi dăunătoare dacă sunt inhalate.

Diferite tipuri de purificatoare de aer și filtre

Alegerea filtrului corect pentru tipurile de poluanți ai aerului din casa ta este crucială. În general, există patru tipuri de purificatoare/filtre:

 • filtre HEPA. Filtrele de aer cu particule de înaltă eficiență (HEPA) sunt realizate dintr-o plasă densă care captează particule minuscule precum praful, polenul și părul de animale. Forțează aerul să treacă prin filtru, prinzând particulele în plasă.
 • Filtre de aer cu ioni (alias ionizatoare sau filtre ionice). Purificatoarele de aer cu ioni generează ioni încărcați negativ care se atașează de particulele din aer, făcându-le grele și făcându-le să cadă la pământ.
 • filtre UV. Purificatoarele de aer UV funcționează folosind lumina ultravioletă pentru a ucide germenii și bacteriile care pot fi prezente în aer.
 • Filtre de cărbune și cărbune. Purificatoarele de aer cu cărbune și purificatoarele cu cărbune activ folosesc ambele cărbune în filtrele lor și funcționează prin adsorbția poluanților și impurităților care pot provoca mirosuri neplăcute și pot dăuna sănătății.

Care sunt beneficiile pentru sănătate ale purificatoarelor de aer?

Deși nu toate cercetările arată că purificatoarele de aer conduc la o sănătate mai bună, cele cu filtre HEPA (de înaltă eficiență pentru particule de aer) tind să reducă particulele din aer și s-a descoperit în unele studii că scad inflamația sistemică și tensiunea arterială, îmbunătățesc plămânii. funcţionează şi au beneficii cardiovasculare.

Terapia cu purificarea aerului poate elimina poluanții și alergenii din aer și poate reduce alergiile (inclusiv cele de la alergiile la animalele de companie), astmul și alte probleme respiratorii. Purificatoarele de aer pot reduce, de asemenea, numărul de microorganisme dăunătoare din aer, cum ar fi bacteriile și virușii, ceea ce poate reduce riscul de infecții, în special pentru persoanele cu sistemul imunitar slăbit.

Purificatoarele de aer pot ajuta, de asemenea, la somn, deoarece poluarea aerului a fost conectată cu calitatea somnului și respirația tulburată, cum ar fi sforăitul și apneea în somn.

Reducerea expunerii la poluanți și alergeni poate îmbunătăți, de asemenea, sănătatea mintală, deoarece poluarea aerului din interior poate declanșa simptome de anxietate, depresie și alte afecțiuni de sănătate mintală.

Merită purificatoarele de aer?

Purificatoarele de aer pot avea diverse beneficii pentru sănătate, în special pentru cei care suferă de alergii și astm. Cu toate acestea, este important de reținut că beneficiile specifice pentru sănătate ale purificatoarelor de aer depind de mai mulți factori, inclusiv tipul de purificator de aer utilizat, nivelul de poluare a aerului și sănătatea individuală.

Cum să alegi purificatorul de aer potrivit

Pentru a vă ajuta să alegeți purificatorul de aer potrivit, consumatorii trebuie să ia în considerare următoarele:

 • Dimensiunea camerei. Căutați un model care este conceput pentru dimensiunea camerei dvs.
 • Tipul filtrului. Stabiliți ce tip de poluanți doriți să eliminați din aer înainte de a cumpăra o unitate.
 • Nivel de zgomot. Unele purificatoare de aer pot fi zgomotoase, ceea ce poate deranja în dormitoare sau în alte spații liniștite.
 • Cost. Prețurile purificatoarelor de aer pot varia de la sub 50 USD la peste 1.000 USD.
 • Rata de livrare a aerului curat. Rata de livrare a aerului curat (CADR) este o măsurătoare de performanță care compară rata de descompunere a concentrațiilor de contaminanți cu dispozitivul, atât pornit, cât și oprit.

FAQ

Există un dezavantaj la purificatoarele de aer?

Principalul dezavantaj al purificatoarelor de aer este costul atât al unității, cât și al filtrelor sale de schimb. Ele pot oferi, de asemenea, un fals sentiment de securitate dacă te determină să neglijezi alte măsuri de ventilație. Rareori, ionizatoarele și purificatoarele cu lumină UV pot emite ozon, care poate fi dăunător în concentrații mari.

Purificatoarele de aer purifică întreaga cameră?

Măsura în care un purificator de aer poate purifica o cameră depinde dacă ați ales modelul potrivit pentru dimensiunea camerei dvs., dacă filtrul este adecvat pentru contaminanți și ventilația camerei.

Cât timp durează un purificator de aer pentru a curăța o cameră?

Curățarea completă a unei camere poate dura de la 30 de minute la 2 ore, în funcție de dimensiunea camerei și de nivelul de poluare. O cameră cu o bună ventilație și schimb de aer permite purificatorului de aer să curețe camera mai rapid.

În general, utilizarea zilnică a tabletelor pentru alergii sau antihistaminice este o modalitate sigură și eficientă de a preveni simptomele alergiilor. În timp, totuși, utilizarea pe termen lung a tabletelor pentru alergii poate duce la reacții adverse precum oboseală, dureri de cap, uscăciune a gurii, sindromul de ochi uscat și chiar uscăciune a pielii.

Recomandări cheie:

 • Tabletele zilnice pentru alergii (antihistaminice) sunt sigure, dar în timp pot deveni mai puțin eficiente din cauza toleranței sau a agravării unui https://alkotox-official.top/en/alcoholism-and-the-family-system-impact-on -copii-și-cei-dragi/ simptome alergice ale persoanei.
 • Tabletele zilnice pentru alergii pot provoca reacții adverse, cum ar fi uscăciunea.
 • Tabletele zilnice pentru alergii pot funcționa mai bine cu adăugarea altor medicamente, cum ar fi spray-urile nazale.

Se pot lua zilnic tablete sau lichide pentru alergii pentru imunoterapie alergică, care este singurul tratament care tratează efectiv sistemul imunitar.

Din aceste motive, cel mai bine este să luați tablete pentru alergii numai atunci când trebuie să preveniți reacțiile alergice, cum ar fi atunci când numărul sezonier de polen scade. Este posibil ca utilizarea zilnică a comprimatelor pentru alergii să indice o alergie mai gravă și ar trebui efectuate o evaluare și un management suplimentar al alergiei.

Utilizarea pe termen lung a tabletelor pentru alergii poate duce, de asemenea, ca medicamentul să fie mai puțin eficient în timp. Acest lucru se poate datora modificărilor sensibilității la alergii, schimbărilor de mediu sau stresului.

Un alt fenomen care este posibil cu utilizarea pe termen lung a antihistaminice este tahifilaxia. Tahifilaxia este atunci când antihistaminic devine mai puțin eficient sau când creșteți o toleranță la medicament. Acest lucru este valabil mai ales pentru antihistaminicele sedative mai vechi, care pot crea dependență, deoarece persoana continuă să ia medicamentul așteaptă ca doze mai mari să înceapă să acționeze.

Un alt comprimat pentru alergii sau o formulare orală de tratament pentru alergii este imunoterapia alergică. În mod tradițional, imunoterapia alergică este efectuată prin injecții alergice sau imunoterapie subcutanată (SCIT) (injecții la suprafața pielii).

Acestea sunt singurele tratamente care schimbă de fapt sistemul imunitar. Noile formulări constau în picături pentru alergii sub limbă, tablete pentru alergii sau chiar pastă de dinți cu imunoterapie pentru alergii, care sunt deosebit de populare în rândul copiilor.

Luați comprimate antihistaminice pentru alergii numai când credeți că aveți nevoie de ele

Cea mai bună metodă de a trata alergiile este să luați tablete pentru alergii la nevoie. Aceasta înseamnă utilizarea unuia dintre tipurile populare fără sedative, deși în unele cazuri și cele sedative pot fi utile.

Unii oameni știu că vor avea nevoie de ajutor cu alergiile atunci când vine vorba de o anumită perioadă a anului sau dacă sunt expuși la ceva despre care știu că va declanșa o reacție alergică, cum ar fi a fi în preajma unui câine sau a unei pisici sau a fi înțepat de o albină. în curte.

Utilizarea spray-urilor nazale cu steroizi fără prescripție medicală este un bun plus la comprimatele pentru alergii antihistaminice. Împreună, spray-ul nazal și antihistaminic pot funcționa mai bine decât unul singur.

Unele comprimate pentru alergii vor avea atât un antihistaminic, cât și un medicament decongestionant. Utilizarea decongestionantului trebuie redusă la minimum, deoarece poate crește tensiunea arterială, poate provoca probleme oculare, cum ar fi glaucomul sau poate agrava simptomele bolii tiroidiene.

Contents