Dajte si čas in poskušajte ne zadržati diha in se naprezati

Vendar bodite previdni, da ne poškodujete kože. Nekatere ledene vložke je treba zaviti v blago, medtem ko lahko druge mehke vložke nanesete neposredno na kožo.

Zdravila, kot je acetaminophen (Tylenol), lahko pomagajo pri bolečinah, poleg nesteroidnih protivnetnih zdravil, kot so ibuprofen (Advil), naproksen (Aleve), Celebrex, Meloksikam, Voltaren in drugi.

Stiskanje tibialnega predela z ace oblogo lahko pomaga pri vnetju in prepreči nadaljnje otekanje.

Fizikalna terapija lahko pomaga z navodili za raztezanje telečjih mišic, da nekoliko razbremenijo golenico. Poleg tega so lahko za ogrevanje tudi druga raztezanja stopal.

Izguba teže lahko pomaga zmanjšati prekomerni pritisk na golenico.

Izogibajte se vadbi na betonu ali trdi podlagi.

Pomagajo tako montažni kot ortotični vložki po meri, zlasti pri osebah s ploskimi stopali ali visokim lokom.

Kakovostni čevlji za vadbo (supere) so ključni pri preprečevanju in zdravljenju golenice.

Kupiti morate kakovosten par superg, ki so posebej zasnovane za to specifično dejavnost, na primer tekaške superge, teniške superge itd. Če potrebujete več pojasnil, si oglejte naš članek o izbiri najboljše obutve.

Poleg tega bi morali tekači zamenjati svoje superge vsakih 4-6 mesecev ali vsakih 300-500 milj. Stare ali ponošene tekaške superge so pogost vzrok za nastanek golenice.

Parkinsonova bolezen (PD) je nevrološka motnja, ki vpliva na gibanje in kognicijo. Čeprav je znana kot motnja gibanja, drugi nemotorični simptomi PD vključujejo težave pri požiranju, slabost in zaprtje.

Ključni zaključki:

 • Zaprtje je pogosto pri Parkinsonovi bolezni, vendar raziskave kažejo, da se lahko pojavi pri ljudeh nekaj let, preden se razvijejo motorični simptomi Parkinsonove bolezni.
 • Zaprtje pri Parkinsonovi bolezni je lahko posledica zmanjšanja dopamina ali prisotnosti Lewyjevih teles v nevronih prebavnega trakta.
 • Obiščite svojega zdravnika, če imate vi ali vaša ljubljena oseba s Parkinsonovo boleznijo zaprtje. Za začetek ustreznega zdravljenja je treba ugotoviti vzrok.
 • Spremembe življenjskega sloga, kot je povečana telesna aktivnost ter vnos tekočine in vlaknin, lahko zmanjšajo pojav ali resnost zaprtja.

Nelagodje zaradi zaprtja lahko potencialno vpliva na kakovost človekovega življenja. Poleg tega lahko kronično zaprtje, če se ne zdravi, povzroči nadaljnje fizične zaplete in hude bolezni.

Kaj je zaprtje?

Zaprtje se pojavi, ko ima oseba manj odvajanja blata s povečanimi težavami pri odvajanju blata (iztrebljanje). Ker je blato lahko »trdo in suho«, se mora oseba med odvajanjem blata morda napeti – običajno opredeljeno kot tri ali manj odvajanja na teden; to število se lahko razlikuje glede na redno črevesno rutino osebe.

Oseba z zaprtjem se lahko tudi počuti, kot da ni popolnoma izpraznila črevesja po gibanju. Če je zaprtje stalno in traja tri mesece ali dlje, gre za «kronično zaprtje».

Kaj povzroča zaprtje pri Parkinsonovi bolezni?

Zaprtje je izrazit nemotorični simptom, povezan s PB, po ocenah pa ima vsaj 60 % ljudi s Parkinsonovo boleznijo težave z zaprtjem. Obstaja več možnih vzrokov pri osebi s PB, nekateri pa zahtevajo nadaljnje raziskave.

Študije kažejo, da je zaprtje lahko zgodnji znak Parkinsonove bolezni in se lahko pojavi več let, preden so očitni motorični simptomi Parkinsonove bolezni. Poleg tega ena študija kaže, da so ljudje z zaprtjem izpostavljeni večjemu tveganju za razvoj Parkinsonove bolezni kot tisti brez zaprtja.

Ker dopamina, nevrotransmiterja, pri ljudeh s Parkinsonovo boleznijo primanjkuje, je odgovoren za (bradikinezijo) upočasnjene motorične simptome PD. Enako pomanjkanje dopamina je lahko odgovorno tudi za zmanjšano gibanje mišic, povezano s prebavo. Ta nevrološka okvara lahko vpliva tudi na rektalni sfinkter, ki je odgovoren za nepopolno praznjenje črevesja.

Poleg tega so raziskovalci odkrili grude alfa-sinukleina (Lewyjeva telesca), ki obdajajo prebavni trakt osebe s PB. Ista beljakovinska nenormalnost je odgovorna za možganske spremembe pri Parkinsonovi bolezni. Poleg tega raziskave kažejo, da lahko resnost zaprtja v zgodnji fazi stanja prispeva k hitrejšemu pojavu demence pri PB.

Drugi vzroki, ki prispevajo k zaprtju, vključujejo:

 • Sedeči način življenja. Pomanjkanje telesne dejavnosti lahko zmanjša gibanje mišic, ki je potrebno za spodbujanje gibljivosti želodca.
 • Zmanjšan vnos tekočine. Pomanjkanje tekočine lahko povzroči, da je blato trdo, suho in se počasneje premika skozi debelo črevo.
 • Pomanjkanje vnosa prehranskih vlaknin. Zmanjšan vnos sadja, zelenjave in druge hrane, bogate z vlakninami, lahko zmanjša gibanje črevesja.
 • Težave pri požiranju. Težko požiranje (disfagija) bo povzročilo zmanjšan vnos tekočine in hranil, kar bo povzročilo počasno črevesje.
 • Stranski učinki zdravil. Zdravila, ki se redno uporabljajo za zdravljenje Parkinsonove bolezni, vključno z levodopo in dopaminom, lahko prispevajo k zaprtju. Opioidni analgetiki bodo tudi upočasnili gibljivost črevesja.

Zapleti zaprtja:

 • Nelagodje v trebuhu, slabost in napenjanje. Zaradi zaprtja blata v debelem črevesu, ki povzroča povečano kopičenje plinov v črevesju.
 • Rektalna krvavitev. Zaradi povečanega pritiska na spodnji del črevesja in danko.
 • Črevesna inkontinenca in driska. Ohlapno blato lahko uhaja okoli zaprtega blata, kar povzroči inkontinenco.
 • Urinska inkontinenca. Zaradi povečanega pritiska na mehur iz črevesja.
 • Okužbe sečil (UTI). Težje je izprazniti mehur zaradi pritiska iz črevesja, s čimer se poveča tveganje za UTI.
 • Črevesna obstrukcija. Udarno blato v debelem črevesu lahko povzroči zaporo črevesja.
 • delirij. Zaprtje in blato sta dejavnika tveganja za delirij pri starejših odraslih.
 • Zmanjšana absorpcija zdravil. Zaradi zaprtja in počasnejše gibljivosti želodca. Zmanjšanje absorpcije lahko vpliva na simptome Parkinsonove bolezni, če se zdravila, kot je levodopa, ne absorbirajo učinkovito.

Kako zdraviti zaprtje

Če imate vi ali vaša ljubljena oseba PD in imate stalne težave z zaprtjem, se morate obrniti na svojega zdravstvenega delavca. Morda boste potrebovali fizični pregled, laboratorijske teste, rentgen ali druge preiskave, da ugotovite vzrok. Vzrok bo vplival na priporočila glede vrste zdravljenja. Spremembe življenjskega sloga, uvedene za izboljšanje gibljivosti želodca in zmanjšanje učinkov zaprtja, se lahko začnejo kadar koli.

telovadba

Povečajte telesno aktivnost s hojo ali se pridružite sprehajalnemu klubu ali skupini za vadbo. Če vas skrbi ravnotežje, uporabite pripomoček za hojo. Priporočenih 20-30 minut na dan je idealno. Pred začetkom vadbene rutine, ki je za vas nova, se posvetujte s svojim zdravstvenim delavcem.

Povečajte količino tekočine

Povečajte vnos tekočine na vsaj osem kozarcev tekočine vsak dan, najbolje vode. Omejite kofein in alkohol.

Povečajte količino vlaknin

Povečajte dnevno porabo prehranskih vlaknin s povečanjem vnosa sadja in zelenjave. Namesto predelane hrane uporabljajte polnozrnat kruh in testenine. Če imate težave s požiranjem, pretlačite sadje, otrobe potresite po kosmičih ali jih dodajte drugim pekovskim izdelkom.

Izboljšajte straniščno rutino

Pojdite na stranišče takoj, ko začutite, da prihaja do odvajanja blata. Dajte si čas in poskušajte ne zadržati diha in se naprezati. Vaš zdravstveni delavec vam lahko priporoči mehčalec blata.

Za »zaprtje pri Parkinsonovi bolezni« ni posebnega zdravila na recept, vendar je več zdravil na voljo v prosti prodaji. Spremembe življenjskega sloga bi morale biti prva linija zdravljenja pred vami, vaš zdravstveni delavec pa razmisli o zdravilih. Ker morda jemljete več zdravil za zdravljenje Parkinsonove bolezni, se morate pred uporabo katerega koli pripravka brez recepta posvetovati s svojim zdravnikom ali farmacevtom.

Mehčalci blata

Potegnite vodo iz črevesja, da zmehčate blato. (npr. natrijev dokuzat in kalcijev dokuzat).

Vlakninski dodatki

Povečajte količino blata, vendar morate vključiti tudi povečan vnos tekočine, da olajšate gibanje blata. Prehranska dopolnila z vlakni morda ne bodo pomagala pri hudem zaprtju zaradi povečane mase, ki lahko dodatno poveča zaprtje (npr. Metamucil, Fibercon).

Dražila/stimulansi

Povzročajo krčenje črevesja in so močnejša oblika odvajala. (npr. bisakodil).

svečke

Svečke, vstavljene v danko, namažejo blato in olajšajo odvajanje blata. (npr. biskoid in glicerin).

Zaprtje je lahko zgodnji pokazatelj Parkinsonove bolezni in ga je težko obvladati. Vendar pa lahko zdravo življenje in spremembe življenjskega sloga pomagajo vam ali vaši ljubljeni osebi vzdrževati redno črevesno rutino. Če imate zaprtje, se obrnite na svojega zdravnika. Fizični pregled in pregled zdravil lahko pomagata pri določanju vzroka, tako da se lahko začne pravilno zdravljenje.

Kratkotrajno postenje ima v mnogih kulturah dolgo zgodovino, bodisi zaradi verskih prepričanj bodisi zato, ker hrana ni bila vedno na voljo. V zadnjih nekaj desetletjih je post postal priljubljen način za hujšanje, krepitev zdravja možganov in upočasnitev procesa staranja.

Ključni zaključki:

 • Ali se morate med postom vzdržati pitja vode? Strokovnjaki zelo priporočajo pitje vode med postom, razen v primeru suhega posta.
 • Obstajajo različne vrste posta in vsaka vrsta ima svoja pravila in različice.
 • Splošno pravilo je, da ogljikovi hidrati in beljakovine zajtrkujejo, medtem ko pijače brez ogljikovih hidratov ne.
 • Poiščite strokovni nasvet, da se naučite najboljšega načrta postenja za svoje zdravstvene cilje.

Ljudje med postom omejujejo uživanje polnovredne hrane, ostaja pa veliko vprašanj glede pijač. Na primer, ali lahko med postom pijete vodo? Če da, katere pijače so dovoljene in katere ne?

Kaj je postenje?

Post je namerna abstinenca od hrane. Vendar se možnosti postenja razlikujejo. Post na vodi pomeni, da se v obdobju 24 do 48 ur ne zaužije nobene hrane. Pri občasnem postenju jeste med obdobjem hranjenja (medtem ko ohranjate redno prehrano) in se postite preostali čas – priljubljena izbira je 16:8 (16 ur na tešče, 8 ur na hranjenje).Za več informacij obiščite https://sexgod-me-gummies-official.top/

Contents