presbycusis: Az életkorhoz kapcsolódó halláskárosodás okai

presbycusis a fokozatos és tartós hallásvesztés mindkét fülben, amely az öregedéssel kapcsolatos. A hatások az idő múlásával növekednek, és kapcsolódnak a genetikai és környezeti tényezőkhöz. A

presbycusis az Egyesült Államok 3 felnőttében körülbelül 1 -et érint 65 és 74 éves kor között, és az idősebb felnőttek egyik leggyakoribb oka a hallásvesztésnek. A PresbyCusis egyik fő oka a hosszú távú expozíció a zajnak, és ez általában képtelen a magas hangú hangok meghallgatására.

Az emberi hallás annak eredményeként, hogy a hanghullámok elektromos jelekké alakulnak. Ez a folyamat a belső fülben rezgő finom hajsejtektől függ. A zaj és más tényezők károsíthatják ezeket a hajsejteket, és ha egyszer elmentek, soha nem növekednek, és visszafordíthatatlan halláskárosodást eredményeznek. A

presbycusis -t környezeti és genetikai tényezők, egyéb betegségek és bizonyos prostamin forte tapasztalatok https://harmoniqhealth.com/hu/prostamin-forte/ gyógyszertípusok okozhatják vagy rosszabbá tehetik.

hangos zenének vagy zajnak való kitettség a munkahelyen, például a forgalom vagy az építési zaj, a Presbycusis környezeti okai.

Egyéb hangos környezeti hangok közé tartoznak a fűnyírók, a lőfegyverek, a levélfúvók és más hangos eszközök és eszközök.

Genetikai tényezők

A genetikai tényezők néhány embernek okozhatják az ilyenfajta fülkárosodást, és az életkoruk során problémákat okozhatnak a hallásuk során.

Egyéb betegségek

Egyéb feltételek, amelyek presbycusist okozhatnak, a következők:

 • Magas vérnyomás
 • Szívbetegség
 • A vérkeringés problémái
 • Dohányzás

Ezek a betegségek befolyásolhatják a hallást, mivel az alapvető hajsejtek a jó vérellátástól függnek.

Néhány gyógyszerkezelés, beleértve néhány antibiotikumot, az aszpirint és a kemoterápiát, toxikus hatással van a fülre és az idegellátásra. Ezek a gyógyszerek ennek eredményeként presbycusist okozhatnak.

tünetek

presbycusis általában befolyásolja az ember azon képességét, hogy hallja a magas hangú hangokat. A betegség előrehaladtával az embereknek nehéz lehet hallani, amit mások mondanak, különösen zajos helyeken.

Ezek a tünetek kihívást jelenthetnek a társadalmi interakciókra. Ennek eredményeként a Presbycusis-ban szenvedő személy életminőségének romlik, és társadalmi elszigeteltséggel, depresszióval és alacsonyabb önértékeléssel is megtapasztalhatják.

A zaj és más kockázati tényezők elkerülése már a korai életkorban segíthet megakadályozni a belső fülben lévő szőrsejtek károsodását, ami az élet későbbi szakaszában minimalizálhatja a presbycusis hatásait.

olyan betegségek kezelése, mint például a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegség javíthatja a keringést és minimalizálhatja a presbycusis -hoz kapcsolódó tüneteket.

A fülre mérgező gyógyszerek elkerülése, például egyes antibiotikumok és aszpirin szintén hasznos lehet a Presbycusishoz kapcsolódó mellékhatások megelőzésében vagy csökkentésében. Ez azonban nem mindig lehetséges. Az embereknek mindig beszélniük kell egy orvossal, mielőtt abbahagynák a gyógyszerek szedését.

Diagnózis

Az orvos valószínűleg azt gyanítja, hogy presbycusis, ha egy idősebb felnőtt mindkét fülben fokozatos hallásvesztést tapasztal.

A PresbyCusis diagnosztizálása előtt az orvos először kizárja a hallásvesztés egyéb okait azáltal, hogy ellenőrzi a fülhallgató károsodását és a fülcsatornát az elzáródások esetén. Az orvos a fülben lévő gyulladás és fertőzés jeleit is figyeli.

Ha további vizsgálatra van szükség, az orvos általában az audiológusnak nevezett meghallgatási szakemberre irányítja.

Az audiológus kipróbálhatja az ember meghallgatását azzal, hogy felkéri őket, hogy reagáljanak az egyik fülre lejátszott hangokra a fejhallgatón keresztül. Ez a teszt, az úgynevezett audiogram, megállapítja, hogy a személy konkrét hangokat hall -e, és általában jelzi, hogy egy személynek van -e presbycusis.

kezelés

A presbycusis sikeres kezelése általában időt vesz igénybe, és türelmet igényel. Használható egy olyan megközelítés, amely magában foglalja az egészségügyi ellátás különböző területeiről származó szakembereket.

Azok az emberek, akik segíthetnek egy hatékony, személyre szabott kezelési terv kidolgozásában és kezelésében, a következők:

 • Otolaryngolológia (fül, orr és torok)
 • Audiológia
 • Neurológia
 • Pszichológia

A presbycusisban szenvedő sok ember néhány év után kereskezik, miután a tünetek már előrehaladták. Lehet, hogy az emberek nem tudják a halláscsökkenés mértékét, mert fokozatosan történik.

A hallásvesztést gyakran elkerülhetetlennek tekintik. Néhány ember nem tudja, hogy a Presbycusis kezelhető. Mások vonakodnak a hallókészülék használatáról, mert mások gondolkodnak róluk. Egyes esetekben az emberek csak akkor kérnek kezelést, ha a családtagok ragaszkodnak.

Nincs olyan jóváhagyott gyógyszer, amely visszaállíthatja a hallásvesztést a Presbycusis miatt. Az életkorral összefüggő hallásvesztésnek a mindennapi életre gyakorolt hatása sikeresen csökkenthető a tünetek kezelésével és súlyos esetekben műtéttel.

A kezelési lehetőségek a következőket tartalmazhatják:

kezelési technikák

Azok az emberek, akiknek nehézségeik vannak, általában inkább a vizuális útmutatásokra támaszkodnak. Ez magában foglalhatja az ajakolvasást és a testtartást és a gesztusokat. Súlyos esetekben magában foglalhatja a jelnyelvet.

Általában hasznos közvetlenül szembesülni egy emberrel, amikor velük beszél. A zajos helyzetek elkerülése és a megfelelő megvilágítás biztosítása megkönnyítheti a beszélgetésekben való önbizalommal való részvételt.

Ha elmondja a családnak és a barátoknak a hallásproblémákról, és kérje őket, hogy hasznos módon kommunikáljanak, hosszú utat tehetnek az élet megkönnyítésére az a személy számára, aki nehezen hallja a meghallgatást.

Segítő hallgatók

A hallókészülékek hasznosak lehetnek azok számára, akiknek nehéz meghallgatni zajos helyzetekben. A hallókészülék egy elektronikus eszköz, amelyet a fülben vagy mögött viselnek.

Az eszköznek mikrofonja, erősítője és hangszórója van. A mikrofon megkapja a hangot, az erősítő megnöveli a hangot, és a hangszóró a fülre továbbítja.

A halláshurok egy hangrendszer, amelyet általában nyilvános helyeken használnak. Mágneses, vezeték nélküli jelet biztosít, amelyet egy hallókészüléket használó személy fogadhat. A

hallási hurkokat valószínűleg ellenszolgáltatásokhoz, például postahivatalhoz, üzlethez vagy bankban használják. Ezek az istentiszteleti és osztálytermi helyeken is megtalálhatók. A

telefonerősítők hatékonyak lehetnek, csakúgy, mint az olyan eszközök, amelyek a hangot szöveggé konvertálják. A feliratok gyakran elérhetők a televízióhoz és a filmekhez.

cochleáris implantátumok

Az implantátumok visszaállíthatják a hallást azokban az emberekben, akiknek súlyos hallási problémái vannak. A belső fülben lévő elektróda -tömb megkerüli a Cochlea néven ismert fül sérült részét. Az elektromos jelek közvetlenül stimulálják a cochlea maradék idegsejtjeit.

A legtöbb cochleáris implantátumban szenvedő embernek jelentősen javult a hallás, különösen, ha a hallókészülékek nem hatékonyak.

Outlook

A presbycusis nem gyógyítható meg, és nincs jóváhagyott gyógyszer annak kezelésére. Ahogy a várható élettartam növekszik, az életkorhoz kapcsolódó hallásvesztés problémája is.

A kezelés és a tünetek kezelési technikái jelentősen javíthatják az egyén életminőségét. A meghallgatás mellett is csökkenthetik az elszigeteltség, a társadalmi stressz, a depresszió, a szorongás és az önértékelés kérdéseinek érzéseit.

A PresbyCusis az idő múlásával rosszabbodni, és fontos, hogy az emberek rendszeresen megfigyeljenek, hogy a személyre szabott kezelési tervek megváltozhassanak, hogy megfeleljenek a követelményeiknek.

 • Fül, orr és torok
 • Hallás/süketség
 • Orvosi eszközök/diagnosztika
 • Idősek/öregedés

Az orvosi hírek ma szigorú beszerzési iránymutatásokkal rendelkeznek, és csak a szakértői áttekintett tanulmányokból, az akadémiai kutatóintézetekből, valamint az orvosi folyóiratokból és egyesületekből származnak. Kerüljük a tercier referenciák használatát. Összekapcsoljuk az elsődleges forrásokat – beleértve a tanulmányokat, a tudományos referenciákat és a statisztikákat – az egyes cikkekben, és felsoroljuk azokat a cikkek alján található források szakaszban is. Többet megtudhat arról, hogyan biztosítjuk, hogy tartalmunk pontos és aktuális legyen a

szerkesztői politika elolvasásával.

Contents